Idővel szinte minden nő megküzd a tyúkszem problémájával. A kellemetlen bőrtüske kialakulása ugyan nem kor kérdése, mert fiatalon is jelenkezhet a fájdalmas elváltozás a lábunkon, leggyakrabban egy kényelmetlen, szorító cipő vagy súlygyarapodás hatására. Ha már megjelent a tyúkszem a lábunkon, akkor nem érdemes halogatnunk a kezelését, jobb ha már a legelején harcba szállunk ellene. Mivel a tyúkszem befelé nő, ezért sokan félünk a kezelésétől, és a kezelés okozta vélt fájdalmaktól. Nehéz elképzelni, hogy a tyúkszem eltávolítása lehetséges fájdalommentesen, pedig ha megismerjük a tyúkszem felépítését, akkor könnyen megérthetjük, hogy az eltávolítása nem okoz fájdalmat, hanem inkább csak megkönnyebbülést.

Strommer Nikolett pedikűrös: +36 70 703 6386

Tyúkszem azaz a kezeletlen bőrtüske miért okoz fájdalmat?

A tyúkszem más néven bőrtüske egy kúp alakú bőrkeményedés, ami befelé növekszik folyamatos vagy rendszeres nyomás, dörzsölés hatására.

A kúp alakú bőrtüske hegyes vége egy idő után, ha nem kezelik, eléri az idegeket és az idegeket nyomva minden egyes lépésnél fájdalmat okoz. A tyúkszemnek azonban nincs gyökere vagyis nem kapcsolódik, nem szövi át az idegeket a bőr alatt. A bőrtüske egy önálló, körülhatárolt bőrkeményedés a lábon. Mivel befelé nő, a felépítését nem látjuk és a fájdalmat érezve nem tudjuk azonosítani, hogy maga a tyúkszem meddig tart, hol ér véget és pontosan mi okozza a fájdalmat.

Méretének növekedésével okoz egyre erőteljesebb fájdalmat, ahogy egyre mélyebbre hatol egyre jobban nyomja az idegeket. Azonban, ha a kiváltó okot megszüntetjük, és a méretét is csökkentjük vagyis kezeljük a tyúkszemet, akkor a fájdalmat is csökkenthetjük és végül megszüntethetjük. 

tyúkszem

Ha megjelent a tyúkszem a lábadon

Mielőtt eljutnánk a pedikűröshöz érdemes néhány változtatást megtennünk, hogy enyhítsük a bőrtüske okozta fájdalmat. Gyakran egy új cipő okozza a tyúkszem kialakulását. Ha így jártunk akkor mindenképpen váltsunk egy kényelmes lábbelire, amiben elfér a lábunk, hogy enyhítsük a terhelést. A gyógyszertárakban kapható tyúkszemvédő korong, amit érdemes az akár gyulladt tyúkszem köré felragasztani arra az időre, amikor cipőnk érintkezhet a fájdalmas résszel. Ez a korong eltartja a cipőt a lábunktól, így enyhít a nyomáson, dörzsölésen. 

tyúkszem védő korong

Pedikűrös szakemberként mindenkit óva intek attól, hogy otthoni praktikákkal vagdosni kezdje a tyúkszemet körülvevő bőrkeményedést. Az otthoni eszközök, mint kisolló, kés stb, nem sterilek és könnyen sérülést okozhatnak, ami valódi fertőzéshez, gyulladáshoz vezethet. Egy kifacsart testtartásban végzett művelet közben megcsúszhat a kezünk és már meg is történt a baj. Egy ilyen eset után már az alapprobléma kezelése is sokkal nehezebb és fájdalmasabb lesz. Így azt tanácsolom, hogy ha tyúkszemet fedeztünk fel a lábunkon, akkor rögtön kérjünk időpontot egy gyógypedikűrös szakemberhez. – PompArt Szépségszalon pedikűrös szakembere: Strommer Nikolett: +36 70 703 6386

Majd irány a drogériabolt és szerezzünk tyúkszemvédő korongot nappalra, és tyúkszemtapaszt éjszakára. 

A tyúkszemtapasz olyan mint egy sima ragtapasz csak ez szalicilsavas hatóanyagot is tartalmaz, melyet ha az esti fürdés után éjszakára a tyúkszemre helyezünk felpuhítja a tyúkszem felső rétegetit. Másnap reggel a tyúkszemtapasz eltávolítása után a felpuhult bőrkeményedés finoman lekapraható egy habkővel. Ezután helyezzük fel a védő korongot és válasszunk kényelmes, tágas cipőt.

Otthoni kezelés, amíg eljutunk a gyógypedikűröshöz

Az otthoni kezelésre kaphatók gyógynövény kinvonatos ecsetelők is. Ezekkel legyünk óvatosak, érdemes a használatuk előtt bőrpróbát végezni, mert allergiás tüneteket, kiütéseket is okozhatnak. A leggyakoribb a vérehulló fecskefű tartalmú tinktúrák, ecsetelők. Ez a növény egyébként a legtöbb magyar kiskertben szabadon nő, apró sárga virága van és ha eltörjük a szárát, sárga nedvet enged. Töményen elég magas a koncentrációja és nagy mennyiségben mérgező növényről van szó, így a kerti szedés helyett inkább a patikákban kapható kiszerelést válasszuk. Az ecsetelők gyakorlatilag ugyanazt a célt szolgálják mint a tapaszok, a hatóanyag felpuhítja a bőrtüskét. Az alkalmazásánál figyeljünk, hogy kizárólag a bőrkeményedésre, magára a bőrtüskére cseppentsünk és nem folyjon végig a lábunkon, felpuhítva, felsértve a környező bőrt is.

Az ecsetelő használatakor is érdemes ezért otthon a tyúkszemvédő korongot felhelyezni és csak a belső körbe cseppenteni. Itt megjegyzem, hogy az ecsetelők otthoni használatát nem javaslom, amíg a tyúkszemet nem látta pedikűrös vagy orvos. Cukorbetegek pedig semmiképpen ne alkalmazzák! 

Az otthoni kezelések nagyon ritkán tüntetik el véglegesen a tyúkszemet. Csupán arra elegendők, hogy addig kihúzzuk vele, amíg eljutunk a gyógypedikűröshöz. Ennek oka pedig, hogy a már mélyre nőtt bőrtüskét teljesen el kell távolítani, ki kell kaparni, hogy véglegesen megszűnjön a probléma. Egy kiterjedt tyúkszemnél, ez olykor  a szakszerű gyógypedikűröstől is több kezelést kíván meg.

Mi vár rám a gyógypedikűrösnél?

A gyógypedikűrös egy alapos lábáztatás után diagnosztizálni fogja, hogy valóban tyúkszem, latin nevén clavus található a lábadon és nem szemölcs. A szemölcs kezelése eltér a tyúkszemtől. A tyúkszem nem fertőző és nem terjed, míg a szemölcs igen.

Tyúkszem kézi és gépi eltávolítása

A gyógypedikűr kezelés során eltávolítom géppel vagy késsel a bőrkeményedéseket a lábadról. A tyúkszem környékén szintén megszabadítalak a kitüremkedő részt képező bőrkeményedéstől, ezzel megszüntetem az esetleges kellemetlen viszkető érzést is. Ekkor láthatóvá fog válni, hogy mennyire mély tyúkszemmel állunk szemben. Amennyire lehet első körben kikaparjuk a közepét is. Mivel bőrkeményedésről van szó vagyis egy elhalt hámsejtről, így maga a kikaparása nem okoz fájdalmat. A belső rész kikaparása akkor tud fájdalmat okozni, ha nem szakszerű mozdulatokkal végzik.

A tyúkszem fájdalommentes kezelésének titka

A kulcs abban rejlik, hogy tyúkszem felülről nyomva okoz fájdalmat, oldalról (ahol nem találhatók idegek) nyomva viszont nem. Ennek oka, hogy alul érintkezhet az idegekkel. Az eltávolítást fokozatosan végzem, addig haladok a kikaparással, amíg felpuhult a bőrkeményedés. Ha a mélyebb részeken keményebb rétegekbe ütközünk akkor alkalmazok esetenként ecsetelő folyadékot. Fontos az alsó rétegek felpuhítása is, hogy minél kevesebb terheléssel tudjuk kiemelni a kúp alsó részét. A kezelésnek ez az utolsó fázisa, ami miatt az otthoni kezelések sikertelenek.

A kezelés során végig figyelni fogok rád, türelmesen megvárom, míg az érkezés után megpihen, megnyugszik a lábad és elmondom, hogy mit fogok csinálni, mit érezhetsz majd a kezelés közben. Mindenkinek más az érzékenységi szintje, ettől is függ, hogy egy lépésben vagy több gyógypedikűr kezelés alkalmával, lépésenként távolítjuk a makacs bőrtüskét. Ami biztos, hogy már az első kezelés után is megkönnyebbül a a lábad és a második alkalomra már sokkal nagyobb magabiztossággal érkezel majd hozzám! 🙂 

pedikűr szék
Kényelmes pedikűrszék a PompArt-ban

A talpon megjelenő tyúkszem eltávolítása nehezebb, hiszen a járástól kizárólag befelé nő, de ugyanazzal a módszerrel eltávolítható mint a gyakor lábujjakon található tyúkszemek.

A tyúkszem eltávolítása után, fontos, hogy gondoskodj a kiváltó ok megszüntetéséről, hordj kényelmes cipőt és az egyeztetett időpontban látogass el újra a gyógypedikűröshöz. 

Még egy fontos dolog: szégyelned pedig semmit nem kell! Tyúkszeme mindenkinek volt már, van, vagy lesz… 😉

Sok szeretettel várlak a 17. kerületben a PompArt Szépségszalonban

Strommer Nikolett pedikűrös: +36 70 703 6386

Kérd visszahívásunkat időpontfoglaláshoz!

Recepciónkon fogadjuk üzeneted és segítünk az időpontfoglalásban, 2 munkanapon belül visszahívunk a megadott elérhetőségeken. A visszahívást a megadott telefonszámon háromszor kíséreljük meg, ha nem vagy elérhető.

Nincs ajándék ötleted a közeledő ünnep, születésnap, névnap vagy évforduló kapcsán?

Ajándékozz kényeztető törődést, minőségi énidőt szeretteidnek, kedvesednek vagy barátaidnak.

Részleteketért kattints az Ajándékutalvány oldalunkra!

Ajándékutalvány