A benőtt köröm fájdalmas. Ha valaki ezt már megtapasztalta, nem sokat gondolkodik azon, hogy a problémát kezelni kell-e vagy sem. Sajnos azonban elsőre a legtöbben házi módszereket választanak. Ami persze vezethet sikerre, de tapasztalatom szerint a legtöbb esetben sajnos nem sikerül a “műtét”. Sőt, van, akinél még rosszabbá is válik a helyzet. Előfordulhat ugyanis, hogy a köröm benövése gyulladást okoz, nagyobb területre is kiterjed és még gennyedzővé is válik. Nem célszerű ezt az állapotot megvárni, illetve a házilagos módszerekkel esélyt adni a probléma súlyosbodására.

Benőtt köröm kivágása nem egyszerű – Bízd szakemberre!

Ha benőtt a köröm jelentkezik a lábujjon, azonnal keress fel szakembert. És a szakember alatt nem feltétlenül orvosi sebészt értek. Ha a probléma nem hatalmasodott még el, pedikűrös beavatkozással is eltüntethető a benőtt köröm.

Ha lehet ne csak akkor menj lábápolásra, ha már benőtt a köröm és fájdalmat érzel. A probléma kialakulásának oka sajnos jellemzően a nem megfelelő lábápolási szokás. Vagyis ha nem járunk pedikűröshöz, meglehet, hogy előbb-utóbb nálunk is megjelenik ez a probléma. Különösen akkor, ha rendszeresen hordunk túl szűk orrú és szoros cipőt. Vagy ha rendszeresen éri terhelés a körmünket ugyanabban a pontban. De érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a benőtt köröm hajlam miatt is kialakulhat. Azoknál, akiknél a családban előfordult már ez a probléma, sajnos esélyes, hogy náluk is jelentkeznek majd a tünetek. Ugyanakkor bizonyos körömformáknál is gyakoribb a benőtt köröm problémája: számít például, hogy az mennyire gömbölyű. Ugyanakkor külső behatás, sérülés utáni lábápolás miatt is kialakulhat. Ha például egy valami ráesik a lábadra, vagy netán egy bevásárlókocsit a boltban, esetleg koffert húznak át véletlenül a reptéren a lábadon. Sajnos mindkettőre gyakran látni példát.

Benőtt körömsarok kiemelése
Sérült lábköröm szakszerű kezelése és vágása nagyon fontos a benőtt köröm elkerülésének érdekében is!

Hogyan kezeli a pedikűrös a benőtt körmöt?

Először is meg kell szüntetni a gyulladást – ha már ilyen előrehaladott állapotban van a köröm. Gyulladás alatt a benőtt köröm kiemelése nem lehetséges, ezért először a gyulladást kezeljük. De mielőtt a kezelésre sor kerül, a pedikűrös szakemberként megnézem, hogy milyen típusú körömbenövésről van szó. Lehet, hogy csak az oldalsó rész nőtt a bőrhöz, lehet, hogy a körömsarok benővése okozza a problémát. És az is előfordulhat, hogy az érintett körömlemez teljes oldala benőtt. A kezelés menetét a pontos állapotfelvétel határozza meg, ezért szoktam a telefonon segítséget kérőktől azt kérni, hogy mindenképpen látogassanak el személyesen hozzám, mert akkor tudom felállítani a kezelés pontos mentét.

Ha szúró érzést érzünk, nagy valószínűséggel a benőtt köröm nyomja a körömsáncot.

Ez a leggyakoribb panasz: valami szúrja a lábújjam… Aztán, ha már gyulladt az érintett rész, akkor intenzívebb fájdalommal jár. Amikor pedikűröshöz fordulsz ezzel a panasszal, a gyulladás kezelése után szakszerűen eltávolítom a körömsáncból a benőtt körömrészt. Direkt pedikűr eszközökkel, óvatosan kiemelem a bőr benőtt egységét. A beavatkozás után a területet alaposan kitisztítom, és fertőtlenítem.

Fontos tudni, hogy a benőtt köröm problémája általában egy életen át elkíséri az embert. Sajnos az egyszer elrontott körömápolás, helytelenül túlvágott lábköröm minden alkalommal, amikor ismételten nőni kezd már a helytelen módon fog nőni, vagyis újra benőhet. Azért, hogy a benövés ne okozzon újra és újra fájdalmat és esetleges gyulladást, később ebből kifolyólag gombás betegségek kialakulását, pár hetente célszerű rendszeresen felkeresni a pedikűröst. A szakember ilyenkor ápolja a területet és úgy vágja a körmöt, hogy az ne okozhasson panaszt.

Helytelen lábköröm vágás
A képen a lábköröm helytelen vágása látható

A helyes otthoni lábápolással sokat tehetsz magad is az egészséges állapot megőrzésért. A megelőzés érdekében érdemes néhány dologra odafigyelni. A rendszeres fertőtlenítő lábmosás, a jól szellőző kényelmes cipő hordása segíthet abban, hogy ne térjen vissza a sokszor elviselhetetlen, benőtt köröm okozta fájdalom. Korábbi kapcsolódó írásunkat is szeretettel ajánlom figyelmedbe: Lábápolási tanácsok otthonra. Azonban ha eljössz hozzám személyesen, akkor személyre szabottan is át tudjuk beszélni, hogy mire érdemes még odafigyelni az otthoni lábápolás során.

Benőtt köröm kezelésében jártas szakembert keresel? Gyere el hozzám, sok szeretettel várlak pedikűrös szakemberként. Ami még nagyon fontos: ne félj, a benőtt köröm kezelése alatt végig figyelni fogok rád és arra, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozzam. A lábproblémák mindennaposan a rohanó világunkban, hidd el nem kell sem szégyellni, sem halogatni, oldjuk meg mihamarabb, hogy ismét könnyű léptekkel indulhass a napi teendőidnek!

Kérd visszahívásunkat időpontfoglaláshoz!

Recepciónkon fogadjuk üzeneted és segítünk az időpontfoglalásban, 2 munkanapon belül visszahívunk a megadott elérhetőségeken. A visszahívást a megadott telefonszámon háromszor kíséreljük meg, ha nem vagy elérhető.