Bőrkeményedés a talpon alapvetően kétféle esetben jelentkezik. Az egyik, amikor fizikai hatás, például szűk cipő miatt alakul ki a női és férfi lábon egyaránt. A másik, amikor nincs irritáció, hanem genetikai ok vagy fertőzés, például lábgomba áll a háttérben. De melyik esetben mi a megoldás? Hogyan távolítható el gyorsan és hatékonyan a bőrkeményedés?

NYÁRI INFRATRAINER AKCIÓ

Július 01.-től augusztus 31.-ig:

páros foglalás esetén: 3.950 Ft / fő / 50 perc

egyéni foglalás esetén: 4.100 Ft / fő / 50 perc 

Mitől van a bőrkeményedés a talpon?

Az első eset a gyakoribb, vagyis amikor a láb bizonyos rész folyamatos vagy gyakori nyomás alatt áll. Talán túlzás nélkül állítható, hogy a legtöbb hölgy találkozott már a problémával. Hiszen a bőrkeményedés kialakulásához elég egy tartósabb, bőrt érő irritáció. Mondjuk egy szorosabb cipő rendszeres hordása. Ilyenkor egyébként azért vastagodik meg a bőr, hogy megvédje magát a további károsodástól. Extra réteg keratint kezd el termelni, ezzel masszívabb bőrréteg keletkezik. Hétköznapi nyelven ez a bőrkérgesedés. De a tyúkszem is ebbe a kategóriába tartozik. Szóval, ha erősebb, rendszeres fizikai hatás éri a talpat, számíthatunk a bőrkeményedés kialakulására. 

Az, hogy a láb melyik részén alakul ki bőrkeményedés, alapvetően két dologtól függ: a harántboltozat süllyedésétől és a hosszanti boltozat süllyedésétől. Az előbbi esetében inkább a lábujjak környékén és a kislábujjon jelenik meg bőrkeményedés. Emiatt a járás is nehézkessé válhat. 

Bőrkeményedés a sarkon

Ha a hosszanti boltozat süllyed meg, a bőrkeményedés nagy valószínűséggel a sarok részen alakul ki. A sarok bőrkeményedés, ha fájdalmas, akár fertőzés forrása is lehet. Hiszen ezek a bőrvastagodások sajnos gyakran be is repedeznek.

A bőrkeményedés kialakulást a fájdalom előre jelzi

Ha fáj a talp és ez a fájdalom nem múlik, az valamit jelez. Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy megvizsgáltatjuk a talpunkat. Akár pedikűrös segítségét is kérhetjük. Érdemes időben lépni és megelőzni a komolyabb problémát. Egyébként, ha kiderítjük, hogy a talpunk melyik részével van probléma, akár speciális talpbetéttel vagy lábápoló, hidratáló készítményekkel meg is megelőzhetjük a bőrkeményedés kialakulását. 

De sokszor az is elég, ha mellőzzük a lábnak nem megfelelő cipő viselését.

Mi történik akkor, ha nem foglalkozunk a kezelésével?

Ha legyintünk a problémára, az nagy valószínűséggel komolyabbá válik. Ez azt jelenti, hogy még inkább megvastagodik a bőr és még fájdalmasabb lesz. Vagyis minél tovább halogatjuk a kezelést, annál nagyobb kihívás lesz a fájó bőrkeményedés eltávolítása és akár tyúkszem is kialakulhat az adott részen vagy berepedhet a kiszáradt kérges bőr. Tehát nem elhanyagolható kérdés, oda kell figyelni rá! 

Milyen lehetséges megoldások léteznek otthon az eltávolítására?

A speciális lábfürdő és a puhító pakolások sokat segíthetnek. Ha a “házi” módszereket nézzük, a természetes gyógynövényes módszerek, mint a kamilla teás áztatás és a szódabikarbónás borogatás segíthet felpuhítani a szaruréteget. Ezután jöhet a habkő, kézi gyalu vagy – masszívabb bőrréteg esetén – a gépi bőreltávolítás. 

Bőrkeményedés eltávolítása otthon habkővel

A speciális eszközök segítségével a sarkat, a lábfejet és a lábujjakat is átdörzsölhetjük. Ez a legegyszerűbb, egyben leghatékonyabb módja az elhalt hámsejtektől való megszabadulásnak. A drogériákban ezeken kívül sokféle termékek találhatók, például hámlasztó zokni amivel többnyire csupán pénzt lehet költeni, ha a fentiekben ajánlott puhító lábfürdő és dörzsölés nem hozott eredményt. 

Ha ezzel megvagyunk, már majdnem végeztünk. Fontos, hogy a dörzsölés után használjunk valamilyen hidratáló krémet. A testápoló is kiváló. Ha otthon végezzük a kezelést, a legjobb az, ha minderre este kerítünk sort, így a krémnek lesz ideje dolgozni.

Hogyan Ne kezeljük házilag?

Fontos megemlítenem a nem javasolt otthoni kezelési módokat is, amit a vendégeimtől sokszor hallok és amivel nagyobb bajt lehet okozni. A bőrkeményedés levágása tipikusan ilyen. Hirtelen ötlettől vezérelve ne kezdjük el vagdosni kisollóval, kis késsel, pengével vagy bármyilen más vágóeszközzel. Ezzel a módszerrel, gyakorlat nélkül ugyanis nem lehet egyenletesen eltávolítani. és óhatatlanul mélyebb vágásokat is szoktak ejteni mint kellene. Az ilyen házi vágásos technika után a börkérgesedés egy barázdált felület jön létre, aminek a kezelése nehezebbé válik. 

A kezelést ismételjük rendszeresen, így idővel sikerül eltávolítani a teljes bőrkeményedést.

Persze ez csak egy általános tanács. Sajnos nem minden esetben hatásos. Vagy csak nagyon hosszadalmas és kitartó pedikűrös munka után vezet eredményre. A biztos és gyors eredmény érdekében célszerű a problémánkra személyre szabott tanácsot kérni. A pedikűrös tudni fogja, hogy melyik az a módszer, ami garantáltan eltünteti a bőrkeményedést. 

Ugyanakkor a megelőzésben is segít. Pontosabban abban, hogy ne térjen vissza bőrkeményedés. A házi praktikák ugyanis sokszor csupán időleges eredményt hoznak, mert előzetesen ezt fel kell mérni! Tudjuk meg, mi okozza a kialakulását. Például, ha lábgomba vagy más fertőzés okozza a makacs bőrkeményedést, akkor azt is fel kell számolni, ahhoz, hogy ne térjen vissza az erős bőrkérgesedés.

Szóval ha hosszú távú hatást szeretnél és profi megoldást keresel, akkor menj el pedikűröshöz.

Kérj időpontot mihamarabb egy pedikűrös szakemberhez! Jelentkezz be hozzám, és mi segítek a probléma megszüntetésében! Tudnod kell, hogy a kezelés alapvetően nem fájdalmas, hiszen egy elhalt szaruréteg eltávolításáról van szó. A fájdalom akkor jelentkezik, ha valamilyen egyéb probléma is fennáll mint például a kisslábujjon lévő tyúkszem vagy berepedt bőrkéreg. De ezek ellen is tudunk tenni több, felépített kezeléssel úgy, hogy számodra megkönnyebülést hozzon! 

Kapcsolódó írásaimban részletesen bemutatom a tyúkszem eltávolításának módszerét és a benőtt köröm kezelését is

Kapcsolat: Strommer Nikolett pedikűrös: +36 70 7036 386

Ahol várlak sok szeretettel: 17. kerület, Ferihegyi út 81. 1.emelet 3.

Bármilyen lábproblémával kapcsolatban keress bizalommal, semmit sem kell szégyelned! Nekem ez a szakmám és egyben a hivatásom! 

Néhány képet is hoztam az esztétikai és gyógypedikűr kezelések előtte – utána állapotról. Az minden esetben elmondható, a probléma elleni a kezelések hatékonyak és már egy kezelés után is felfrissül, megújul a láb.

Talp hámlasztása, krémezése bőrkeményedés ellen

Kérd visszahívásunkat időpontfoglaláshoz!

Recepciónkon fogadjuk üzeneted és segítünk az időpontfoglalásban, 2 munkanapon belül visszahívunk a megadott elérhetőségeken. A visszahívást a megadott telefonszámon háromszor kíséreljük meg, ha nem vagy elérhető.