Mikor jó különösen az izomlazító masszázs? Ha sok a munka, a kelleténél több a teendő, előbb-utóbb jelentkezik az izomfájdalom. Már amennyiben állandósul a helyzet. Amikor már napokon, heteken keresztül terheljük a szervezetet, az bizony jelezni fog. Kezdetben rendszerint izomfeszüléssel.

Ha stresszről van szó, az izomfeszülés jellemzően a nyaknál és a vállaknál jelentkezik. Ami gyakran nem csak beszűkült mozgással párosul, hanem komoly fejfájással is. És még ezzel sincs vége a “sorozatnak”. Hiszen a fejfájás miatt nagy valószínűséggel csökken a teljesítőképesség. Így még feszültebbek leszünk. Hiszen ha még nehezebben tudjuk elvégezni az adott feladatot – ami egyébként is több, mint amennyit elbírunk -, nem valószínű, hogy elégedetten hátra dőlünk lazítani. A fejfájás gyakran tovább feszíti a nyaki és váll izmokat, a csuklyás izmot. Így könnyen kialakul egy olyan spirál, ami hosszú távon okozhat gondot. És a gond alatt a komolyabb egészségügyi probléma értendő. Szervi és lelki betegség is egyaránt kialakulhat.A folyamat nyilván nem az egyik pillanatról a másikra megy végbe. Ahhoz, hogy a stressz miatt kialakult izomfeszülésből súlyos betegség legyen, sok idő szükséges. Ez azt jelenti, hogy kell foglalkozni a problémával. Mivel nem olyan dologról van szó, ami hirtelen lefolyású, van idő cselekedni. Egyrészt megpróbálhatunk optimalizálni a mindennapok teendőin. Talán ez a legjobb és a leghatásosabb. Viszont ez sokszor nehezebben teljesíthető. Ha nagy a munkahelyi nyomás, ritkán van lehetőség a gyors váltásra, a terhek leadására. Szerencsére ilyenkor se kell beletörődni a helyzetbe. Erre azt szokták mondani: “Nem a stresszes helyzetet kell megszüntetni, hanem a stresszt kell megtanulni kezelni.” Például  különféle lazító technikákkal. Sokan esküsznek a jógára és a meditációra. Illetve rengetegen mennek rendszeresen masszíroztatni. Aminek a népszerűsége egyébként az utóbbi években óriásit növekedett. Egyrészt mert a már kialakult izomfeszülés kezelésére is kiváló és gyors módszer. Másrészt a megelőzésre is alkalmas.

A rendszeres masszíroztatás jótékony hatásai

Vendégeink, akik rendszeresen masszíroztatnak, sokkal ellenállóbbak a stressz miatt kialakuló izomfeszülésekkel szemben. Ugyanakkor az izomgörcsoldó masszázsnak nem csak a testre vonatkozó hatása van. Ha lazák az izmok, a lélek is lazább lesz. Azaz kisebb eséllyel stresszelünk olyan dolgokon, amiken egyáltalán nem érdemes aggódni. Illetve a feszült helyzetekben is sokkal higgadtabbak leszünk. Azoknál, akiknél rendszeres az izomlazító masszázsterápia, bizonyos idő után sokkal gördülékenyebben mennek a dolgok. A mindennapi teendők elvégzése akkor sem okoz fejfájást, ha netán sok a feladat. Sőt, a rendszeres masszírozás hatásának köszönhetően az ember jóval hatékonyabb a munkában is.

Gyakran a többszörösét is képes elvégezni annak, amennyi korábban nehézkes volt. A rendszeres masszírozás segít kreatívabbnak lenni, a segítségével türelmesebbek leszünk. Ami természetesen a kapcsolatokra is jó hatással van. És ez megintcsak rejtett hatása az görcsoldó masszázsnak. Vagyis a masszírozás nem csak adott pillanatban hasznos és nem csak arról szól, hogy jól átmozgatják az izmokat. A masszíroztatás új életforma része lesz. Méghozzá tudatosabb életformáé. Hiszen a megelőző hatása révén rendkívüli módon támogatja az egészségmegőrzést.

Milyen masszázst kérjünk a masszőrtől, ha az izomfeszülés gyors és hatékony megszüntetésére vágyunk?

A svédmasszázs ideális lehet. Kezdetben mindenképpen. Aztán ha már a szervezet is úgy akarja és te is hozzászoktál a masszírozáshoz, jöhet a mélyizmokra ható intenzív, lazító sportmasszázs. Ezzel már a komolyabb letapadásokat is lehet oldani. Illetve a görcsös izmok, a gombócok is ellazíthatók a segítségével. Egyébként ezt a masszázstechnikát használnálják a sportolók esetében is tudatosan. Hiszen a módszerrel rugalmasabbak és ellenállóbbak, valamint terhelhetőbbek lesznek az izmok.

A masszírozás során egyébként az izomlazításon túl, fokozódik az adott testrész vérellátása, ezáltal növekszik az oxigén és a tápanyagfelvétel is. Az izmok masszírozásával endorfin szabadul fel, növekszik továbbá a szerotonin és a dopamin szint. A masszíroztatás után jókedvű és energikus leszel.

Ha az izomfeszülés nem annyira görcsös, akkor esetenként elegendő lehet az aromaterápiás wellness masszázs is, ami szintén lazító hatású komolyabb gyúrás nélkül.

Fontos megjegyeznünk, hogy a nagyon erőteljes izomláz vagy erős görcsös izomfájdalom esetén néhány napot vagy egész hetet érdemes várnod az első masszázsterápiával. Amikor a fájdalom nagyobb mértékű, például fájdalmasan tudod csak felemelni a karod a vállad fölé, vagy például alváskor az oldalra fordulás szintén elviselhetetlen fájdalommal jár. Ilyenkor az elsődleges tennivaló a pihentetés mozgás nélkül. A mozgás, mozgatás és a masszírozás is még jobban belobbanthatja a fájdalmas testrészt. Nehéz megállni, mert ilyenkor általában “kívánjuk” a masszázst. Amikor az elviselhetetlen fájdalom megszűnik, amit elérhetünk például  gyulladáscsökkentő hatású, hűsítő kenőcs és krémek által. Érdemes olyan készítmények közül választani, ami fájdalomcsillapító hatóanyagot is tartalmaz.  Tehát miután az izomlazító kenőcs és a fájdalomcsillapító tette a dolgát, akkor ajánlott a rendszeres masszíroztatást elkezdeni a teljes görcsoldás érdekében.

Mit tegyünk akkor, ha nincs lehetőségünk rendszeresen masszíroztatni?

Az izmolazításban számos, vény nélkül kapható krém is segíthet, ahogy a fentiekben is említettük. Ezek olyan összetevőket tartalmaznak, amik viszonylag gyorsan enyhítik a panaszt. Ami rövid távon lehet jó megoldás, de sajnos a kiadós masszázst nem helyettesíti semmilyen krém, mert a probléma teljes megszüntetéséhez több kell. Segítségül hívhatók még a vitaminok is és érdemes rendszeres izomgörcs és feszülés esetén Magnéziumot pótolni. Ami még hosszútávon segíteni tud az a rendszeres sport. Ha például rendszeresen tornázunk és teljesen átmozgatjuk magunkat. De jógázhatunk is ennek érdekében, rendszeresen és minden izomcsoportot átmozgatva. Egy ilyen rendszeresen végzett mozgásforma más általános mozgásszervi és ízületi problémát is megelőzhet természetes módon. Így ez mindenkinek ajánlott.

De miért jobb akkor masszírozás mint egy izomlazító krém?

Mi azt gondoljuk: érdemes időt áldozni a masszázsra, még ha elsőre úgy is tűnik, hogy nehezen fér bele a mindennapokba. Hidd el, a kezelések után idővel sokkal hatékonyabban fogod végezni a munkádat. Így a masszázson túl sokminden másra is jut majd időd. Az izomfeszülés kezelése életminőségbeli változást hoz. Az izomlazító krém használatának is megvan módszere és az ideje, hogyan érdemes alkalmazni. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, hanem megvan, hogy melyik – mikor hatékonyabb, de a legjobb őket a fentiekben leírtak szerint, kombináltan alkalmazni.

Gyere el hozzánk, foglalj időpontot és masszíroztass még ma!

Sok szeretettel várnak a 17. kerületben a PompArt Szépségszalon tapasztalt masszőrei: Odett és Evelin

Bejelentkezés:

+36 20 251 7630

+36 1 951 7937

Masszőrök a XVII. kerületben

Kérd visszahívásunkat időpontfoglaláshoz!

Recepciónkon fogadjuk üzeneted és segítünk az időpontfoglalásban, 2 munkanapon belül visszahívunk a megadott elérhetőségeken. A visszahívást a megadott telefonszámon háromszor kíséreljük meg, ha nem vagy elérhető.

Kapcsolódó cikkeink:

A kínzó izomcsomók ellenszere a masszázs

Nyárvégi bőrhámlasztás sómasszázzsal