Hajfestés terhesen: Lehet hajat festetni várandósan, vagy inkább mellőzzük ezt a terhesség idején? Sokakban merül fel a kérdés, hogy várandósan lehet-e hajat festetni. Teljesen jogosan, hiszen a hajfestés során mégiscsak kémiai anyagokat használunk. De van ennek bármi jelentősége?

Természetesen igen. De nem kell azért lemondani a hajfestésről. Persze jobb az óvatosság… Egyébként ha a baba természetes úton fogant és a vizsgálatok se mutatnak semmi problémát, a hormonháztartás stabil, nem kell aggódni. A körültekintő hajfestés elvileg nem okozhat gondot.

Ugyanakkor biztos, ami biztos. Ha óvatosabb lennél, a legkritikusabb időszakban, a terhesség első három hónapjában, a várandósság első tizenkét hetében csökkentheted a kockázatot. Vagy hagyd el teljesen a hajfestést, vagy válassz olyan stílust, ami a terhességre nézve biztonságosabbank tekinthető. Ilyen a balayage hajfestés vagy az ombre, illetve a melírozás. Ezeknél a technikáknál a hajfesték nem érintkezik feltétlenül a fejbőrrel, így az esetleges káros összetevők sem juthatnak be a szervezetbe. Persze jobb azért ezzel is várni a tizenkettedik hét utáni időszakig. És akkor is csak szakértőre bízzuk a hajfestést. Az otthoni kísérletezést inkább hagyjuk.

Várandósan azonban mindenképpen szakértőhöz vagyis profi fodrászhoz menjünk. Hiszen ő tudni fogja, melyek azok a hajfestékek, amik garantáltan nem okoznak problémát. Illetve jobban tud figyelni arra is, hogy a festék lehetőleg ne érintkezzen a fejbőrrel.

De mi a helyzet a természetes összetevőjű hajfestékekkel?

Nyilván jobban hangzik az, ha csak természetes összetevőket tartalmaz a hajfesték. De nem feltétlenül kell ezt a vonalat választani. Ahogy arra már fent is utaltunk, a hozzáértő fodrászok tudják, melyek azok a hajfestékek, amik használhatók a várandósság ideje alatt is.

A tapasztalt fodrász a konzultáció során el fogja mondani, hogy milyen hajfestési módszer javasolt a terhesség alatt, illetve melyik hajfesték milyen allergént, kémiai anyagot tartalmaz. Plusz van lehetőséged kérdezni, ha netán bizonytalan lennél. Hiszen mi is tudjuk, hogy az interneten sok mindent lehet olvasni, és azzal is tisztában vagyunk, hogy ahány barátnő, kolléga, ismerős, annyi vélemény.

Ammóniamentes hajfestés terhesen

Számos olyan professzionális termék létezik például, ami ammóniamentes. Sőt, olyan is található a piacon, ami hivatalosan nem természetes, mégsem tartalmaz azanylamint, aminofenolt és rezorcint se. A lényeg, hogy a lehetőségekről beszélj szakértővel, és mellőzd az otthoni kísérletezést.

Mi előszeretettel használjuk az Alfaparf Precious Nature hajfestékeket, ami egy elég széles, olasz ihletésű színskálával minden hajszín igénynek megfelel és természetes összetevőkkel dúsított, ammóniamentes hajfesték. Az illata is kellemes, tartósan színez és szépen befedi az ősz hajszálakat is. A választott színtől függ, hogy milyen természetes összetevőket tartalmaz. Mindegyik szín esetében tartalmazhat rizstejet és cukrot, ettől lesz szép csillogó a hajad. A természetes összetevők sorának azonban itt még nincs vége. A barna színeknél találkozhatunk a gesztenye vagy a mogyoró hatóanyagaival is. Ha valakinek erős mogyoró allergiája van, akkor a színválasztás mindenképpen átgondolást igényel. További színeknél mint a szőke vagy vörös árnyalatok a cseresznye, méz, karamell hatóanyagaival nagyon szép eredményt ér el ez a hajfesték.

Meg kell mondjuk, hogy fodrászként is szeretünk ezzel dolgozni, mert a mindennapos munkában sem egy utolsó szempont, hogy mi mennyit érintkezünk ammóniával vagy egyéb vegyi anyagokkal. Sokszor tapasztaljuk a vendégeinknél, hogy aki egyszer már kipróbálta a  Alfaparf Precious Nature hajfestéket, utána már nem tér vissza az ammóniával dúsított változathoz csak azért, mert az egy picit olcsóbb. Összegezve a terhesség alatt hajfestés végezhet, csak odafigyelést igényel. Ha házilag próbálod meg befesteni a hajad, akkor a festéken kívül mindig készíts elő magadnak egy gumikesztyűt és egy olyan pólót, amit nem sajnálsz, ha festékes lesz!

Hajfestés szoptatáskor

Azt tehát már tudjuk, hogy a terhesség alatt jobb odafigyelni a hajfestési technikára és a használt hajfestéket is figyelmesebben kell megválasztani. De mit javasolnak a szakértők a szoptatás idejére?

Ha a fenti eszmefuttatásból indulunk ki, a szoptatásnál is hasonló a helyzet, mint a várandósság ideje alatt. A fejbőrrel nagy felületen érintkező hajfestékeket, módszereket ilyenkor is inkább hagyjuk. És az összetevőkre is ugyanúgy figyeljünk oda. Szóval fontos ezen időszakban is inkább szakértő fodrász segítségét kérni, mint házilag kísérletezni.

 

Végül egy érdekesség: szőkítés terhesség alatt

Nem is gondolnánk, de számít az is, hogy milyen színűre festetjük a hajunkat. A szőke színhez például erősebb színelőhívó anyagot használnak, a fekete festékek pedig akár kátrányt is tartalmazhatnak. Szóval a várandósság és a szoptatás ideje alatt célszerű inkább a természetes barnánál, a sötétbarnánál maradni. Ha így teszünk, még tovább csökkenthetjük az esetleges rizikót.

Szerintünk erről is beszélj szakértővel. Akár a kollégáinkkal. Kérj időpontot, és beszéljük át együtt, hogy számodra (számotokra) milyen módszer, milyen hajfesték lehet a legbiztonságosabb, legoptimálisabb, úgy hogy közben a hajad is tündöklően szép marad.

Hajfestés képek

Fodrászat galéria menüpontban sok fotót találsz elkészült munkáinkról, illetve itt a cikk alatt hajfestés munkáinkat láthatod. Érdemes körülnézned, minden kép a saját munkánk, így ha megtetszik valamelyik frizura vagy szín, akkor nyugodtan jelezd nekünk, amikor ellátogatsz hozzánk és igyekszünk a választott kép szerint elkészíteni az új hajszíned, frizurád!

Foglalj időpontot bátran hozzánk, ha hajfestés terhesség alatt a cél! Sok szeretettel várunk a PompArt fodrászatában:

Sikari Emese női, férfi és gyermek fodrász:  +36 30 401 8247

Árainkat a Fodrászat oldalon találod: https://pompart.hu/fodraszat/

Kérd visszahívásunkat időpontfoglaláshoz!

Recepciónkon fogadjuk üzeneted és segítünk az időpontfoglalásban, 2 munkanapon belül visszahívunk a megadott elérhetőségeken. A visszahívást a megadott telefonszámon háromszor kíséreljük meg, ha nem vagy elérhető.

Ha házi praktikával is ápolnád a hajad, olvasd el alábbi cikkünket:

Miért jó a ricinus olaj szempillára és a hajra?