Szerző: Tóth Anikó kozmetikus

Karácsony előtt az ünnepi smink elkészítése otthon kihívást jelenthet, de ha megfogadod Anikó kozmetikusunk tanácsait, akkor az utolsó pillanatban is tökéletes ünnepi make up-ot készíthetsz magadnak!

Milyen is egy jó karácsonyi smink? Ezt nehéz lenne megfogalmazni. Hiszen ahány hölgy, annyi stílus. Ki az egyszerűbb, természetesebb vonalat kedveli, ki a kicsit merészebb megoldásokat. Nem vagyunk egyformák, úgyhogy általános érvényű tippeket nehéz lenne megfogalmazni. Tanácsosabb emiatt inkább az elkerülendő hibák oldaláról közelíteni, amikor tippeket adunk.

Például érdemes tudatosítani, nagyon sokat számít az a ruha… Gondold át milyen ruhát veszel fel az adott napon. Sokan feledkeznek meg arról, hogy a smink rengeteget számít az összhatásban. Vagyis erősebb mintázatú ruhához nem igazán fog passzolni ez erős smink… Ez persze nem azt jelenti, hogy mellőznöd kell a csillogást. Csupán diszkrétebben kell bánnod a színekkel. Köztes megoldásnak például jó lehet, ha a natúr sminket egy csillogósabb rúzzsal dobod fel. Vagy a szemhéjpúderből választasz valamilyen arany színű, csillámos megoldást.

Smink alapozás
Smink – szemöldök igazítás – karácsonyi smink

Egyébként az ünnepekkor lehetünk kicsit merészebbek. Próbáld ki mondjuk, hogy az alsó szemhéjadra viszel fel egy csillámos réteget! Vagy azt, hogy kicsit növelsz a highlight-on. Talán az ünnepek alatt belefér egy kicsit erősebb fény – még azoknak is, akik inkább a nude smink iránt nyitottabbak.

És ha már egyszerűbb sminkekről ejtek szót… Manapság egyre nagyobb teret hódít magának a natúr smink irányzat. A natúr női smink elegáns és finom. Ami természetesen nem csak a hétköznapokra érvényes. Ma már a karácsonyi monokróm smink is legalább annyira divatos, mint a csillámos megoldás. Szóval ha nem vagy oda az erősebb sminkért, neked is érdemes lehet körbenézni a temrészetközeli, visszafogott textúrájú gyöngyházfényű színek között. Hidd el, ezen a téren is bőven van választék…

Aranyszabály: Ne gondold túl a karácsonyi smink készítését!

Általános hiba, hogy sokan szeretnének minél több divatos elemet belevinni a sminkbe. Ez decemberben a karácsony és a szilveszter közeledtével a nők többségénél megfigyelhető. Ezek a divatos sminkszerek ugyan önmagukban valóban jól néznek ki, együtt viszont általában nem emelik az összhatást. Vagyis jobb, ha csak egy-egy bátrabb elemben gondolkodsz. Legalábbis akkor, ha magad készíted a sminket. Ha már ennél többet szeretnél, érdemes sminkeshez menni. Ő tudni fogja, mit milyen arányban tanácsos kombinálni ahhoz, hogy ízléses maradjon a smink az arcodon.

A ceruzával kihúzott vízvonalat inkább mellőzzük!

Már amennyiben nem használsz körülötte szemfestéket. Ellenkező esetben a sötét szín szűkíteni fogja a szemet. De színesben sem túl jó választás… Szóval csak sminkkel együtt alkalmazd a ceruzával húzott vonalat. Ha az arc más részét szeretnéd kiemelni, akkor is ugyanezt a szabályt követni vagyis szájkontúrt csakis rúzzsal együtt alkalmazz.

Rendkívül lényeges továbbá, hogy ne csak egyetlen árnyalatban gondolkozz. A profi összhatás érdekében a szemfestésnél kiemelőszínre, középtónusra és árnyékszínekre is szükség lesz. Ez persze nem azt jelenti, hogy harsánynak kell lenni a színezésnek. A natúr árnyalatokkal is remekül lehet árnyékolni. Próbáld csak ki!

Hova kerüljön a csillám? Illetve hova ne…

Az alsó szempillákra semmiképpen. Ilyenkor ugyanis a pigmentek könnyen megülhetnek a szem alatti ráncokban, kisebb barázdákban. Ez pedig nem valami esztétikus. Máshova egyébként mehet, de ne ess túlzásba.

Alapszabály továbbá, hogy csakis a bőrtípusnak megfelelően válassz alapozót és a simkelés előtt a bőrápolás lépéseit se hagyd ki! Olajos bőr esetén mellőzd a mattító púdert. Bármennyire is jó megoldásnak tűnik, nem ajánlják a szakemberek. Egyes mattító púderek ugyanis kiszáríthatják a bőrt, ami erre faggyútermeléssel reagál, így még zsírosabb lesz a bőröd. Ettől pedig átfényesedik a smink. Szóval pont az ellenkező hatást éred el. Legyél ezen a téren is körültekintő!

Ahogy az alapozáskor is. Figyelj arra, hogy minél természetesebb legyen az alapozás. Mint az élet más területén, a smink esetében is rendkívül meghatározók az alapok. Ha már az alapozó túlzó, minden egyéb sminkelési praktika hiábavalónak tűnik.

Hogy látod, megpróbálod magad elkészíteni az ünnepi sminket?

Mi csak bátorítani tudlak! Irányadó tanácsokért viszont kérdezz sminkest vagy kozmetikust! A tervezéshez is bátran kérd profi sminkes segítségét! Ha szeretnéd kideríteni, hogy neked milyen smink áll igazán jól, gyere el hozzám. Legyen szó alkalmi vagy hétköznapi sminkről, segítek Neked az irány felderítésében. Ha eljössz hozzám egy próba smink alkalomra, akkor azt is megmutatom, hogyan használd megfelelően az arcodon az egyes smink elemeket. December elején még nem vagy elkésve, hogy az ünnnepekre, karácsonyi összejövetelekre profi sminkeket varázsolhass magadnak. Szeretettel várlak!

Tóth Anikó kozmetikus

Bejelentkezés: +36 30 919 8532

Ismerd meg Anikó kozmetikusunkat jobban és látogass el kozmetika oldalunkra!

Kapcsolódó kozmetikai tartalmak, hasznos tanácsok otthonra:

Kérd visszahívásunkat időpontfoglaláshoz!

Recepciónkon fogadjuk üzeneted és segítünk az időpontfoglalásban, 2 munkanapon belül visszahívunk a megadott elérhetőségeken. A visszahívást a megadott telefonszámon háromszor kíséreljük meg, ha nem vagy elérhető.