Kellemetlen dolog az izomfájdalom, mely számos helyen megjelenhet a testünkben. A legkellemetlenebbek közé a hát, a váll vagy a derék fájdalma tartozik, amire Vendégeink a leggyakrabban panaszkodnak. Ezeken a részeken az izmok végig tapogatással gyakran csomókat is felfedezhetünk. Nem csak képzeljük ezeket a csomókat, mivel a testünk természetes védekező reakcióját jelzik. Amikor folyamatosan megerőltetjük az izmainkat, azokban apró görcsök keletkeznek, így próbálva elkerülni a rájuk nehezedő feszültséget. A csomók az izomrostokban helyezkednek el, és szaktudás kell a pontos helyzetük meghatározásához. Laikusként csak a fájdalmat érezzük, ezek azok a területeket jelzik, ahova az izomcsomó kisugárzik. Sokszor meglepő, hogy nem a fájdalmas terület masszírozása hozza meg az enyhülést, hanem egy másik pont oldása. Ilyenkor sokan meg is jegyzik, hogy “nem is gondoltam, hogy ezen a részen be van állva a hátam, nyakam”…

Sportmasszázs Pompart Szépségszalon

Hogyan kerülhető el az izomcsomók kialakulása?

Az test szerte elhelyezkedő számos izomcsomó kezelhető masszázzsal, de a legjobb, ha elkerüljük vagyis megelőzzük a kialakulásukat. Gyógymasszőreink egyik legfontosabb tanácsa, hogy rendszeresen váltogatni kell a testhelyzetünket, mivel hosszabb idő alatt komoly feszültség alakul ki a derék, a váll, a hát vagy más területek izmaiban. Ilyenkor elegendő, ha időnként más pozícióban ülünk vagy áthelyezzük a testsúlyunkat állás közben. Nagyon fontos tehát, hogy ne feledkezzünk meg a testpozició váltogatásáról.

Nehéz tárgyak emelésénél is jellemző az izomzat túlerőltetése, ami ráadásul másféle sérüléseket is okozhat. Kisebb eséllyel alakul ki azonban izomcsomó, ha nem vállaljuk túl magunkat, vagy megfelelő segédeszközöket veszünk igénybe a nehezebb dolgok felemeléséhez.

Szintén gyakori probléma a nem megfelelően végzett sporttevékenység, amikor az izomcsomó amiatt alakul ki, hogy nem melegítünk be a hirtelen terhelés előtt. A profi sportolók nem hiába iktatnak be pihenőnapokat a nehezebb edzésnapok közé, ugyanis szintén izomsérülést okozhat, ha nem hagyunk időt a rostok regenerálódására.

Izomcsomó a háton

Hogyan kezelhető az izomcsomó?

Az izomcsomó egyik legjobb ellenszere a masszázs, de általában gyógymasszőr szakemberre van szükség a megszüntetéséhez. Mivel ezeknek a borsó-babszem nagyságú pontoknak az eltüntetése akár egy évig vagy még tovább is tarthat, ezért nem szabad sietni velük.

Arra is fel kell készülni, hogy a csomók fellazítása általában fájdalmasabb, mint maga a csomó megléte. De az ilyen fájdalom jellemzően rövid ideig tart, és végső soron kellemesnek érezzük a masszázs végén.

Az is sokszor előfordul, hogy a szakember nem masszírozza el a csomót teljesen egy masszázs alkalom alatt, hanem a rendszeres kezeléssel segíti a testünket abban, hogy önmaga szüntesse meg a problémát. A masszírozás során visszaáll az optimális izomtónus, a csomóba állt izom pedig újra megnyúlik, kienged.

Ajánlott a kezelések alatt testileg-lelkileg ellazulunk, ehhez a masszőr kollégáink nyugtató hatású zenével segítenek és sokszor gyógynövényes olajokat is felhasználnak. A körömvirág vagy fekete nadálytő hatóanyagú kezelés is kiválóan alkalmas.

Extrém súlyos esetekben az izomcsomó olyan fájdalmas, hogy nem szabad masszírozni. Ilyenkor a gyulladás miatt várni kell, míg az lelohad és ez után kezdhető a masszázs, ha pedig ez nem következik be, akkor orvosi segítséget kell kérnünk. Ekkor szükség lehet az injekciózásra, majd a gyulladás megszűnését követően kúraszerűen végzett gyógymasszázs következhet.

Izomcsomók a nyakon és a háton

Leggyakoribb a nyakon és a háton előforduló izomcsomók. Ha ez rendszeres problémát okoz a saját életünkben is, akkor a terápia hatásosságának érdekében, de akár megelőzési céllal is érdemes finom tornáztatással és nyújtással jól átmozgatni a merevebb testrészeket. Minden izom könnyen bemerevedhet, Fontos, hogy erre szakítsunk időt, mert hosszú hónapok kellemetenségétől kímélhetjük meg magunkat. A ki és átmozgatás az életmód minőségén is javíthat és az elvégzett tornagyakorlatok eredményesek lehetnek, hogy ne jöjjenek újabb izomcsomók létre

Minden masszázskezelés előtt állapotfelmérést végeznek masszőreink. További kérdéseivel forduljon bizalommal hozzájuk, készséggel segítenek. Páros masszázs keretében partnerrel, baráttal, barátnővel is várnak szeretettel gyógymasszőr kollégáink!

Masszázs szolgáltatásaink:

Svédmasszázs Cellulit masszázs Lávaköves masszázs Páros masszázs

PompArt masszázs

Nincs ajándék ötleted a közeledő ünnep, születésnap, névnap vagy évforduló kapcsán?

Ajándékozz kényeztető törődést, minőségi énidőt szeretteidnek, kedvesednek vagy barátaidnak.

Részleteketért kattints az Ajándékutalvány oldalunkra!

Ajándékutalvány

Kérd visszahívásunkat időpontfoglaláshoz!

Recepciónkon fogadjuk üzeneted és segítünk az időpontfoglalásban, 2 munkanapon belül visszahívunk a megadott elérhetőségeken. A visszahívást a megadott telefonszámon háromszor kíséreljük meg, ha nem vagy elérhető.

Olvasd el további kapcsolódó blogcikkünket is:

Az izomlazító masszázs nem csak a feszültséget űzi el