A körmösnél ülve nagyon egyszerűnek tűnik a gél lakk elkészítése. Hagyományos körömlakkot nőként mindannyian használtunk már, így amíg nem próbáltunk magunk gél lakkot készíteni otthon magunknak, addig azt hihetjük, hogy ez épp olyan egyszerű csak néhány plusz eszközre lesz szükség. Többen fordultak már hozzám kérdésekkel, hogy miért nem sikerült otthon a gél lakk készítése. Mit csinálok másképpen műkörmösként mint ők? Nézzük most a leggyakoribb hibákat…

Gél lakk otthoni szett

Eszközök

Sokan bevásárolnak mindenféle eszközt, anyagot, de nem ügyelnek rá, hogy megfelelőek legyenek egymáshoz.  Ahogy a benzines autóba sem tankolunk dieselt, itt figyelnünk kell, hogy az eszközök és anyagok passzoljanak egymáshoz.

Nagyon sokféle lámpa kapható UV, LED és dual UV/LED lámpák, melyek a Watt teljesítményben is különböznek. Ha nagyon kis teljesítményű, noname led lámpát veszünk, ott előfordulhat, hogy nem köti meg rendesen a gél lakkot vagy több ideig kellene köttetni az anyagokat a lámpában. Sokan már itt, az otthoni szett összeállításánál elcsúsznak.

Gél lakkok: többféle típusból választhatunk. Vannak úgynevezett egy lépéses “One Step” és három lépéses “3 Step” lakkok. Attól függően, hogy melyiket választjuk rendelkeznünk kell a megfelelő alapozó és záró, fedő anyagokkal is. Tapasztalat nélkül érdemes ezeket szettben megvenni.  Ha random veszünk anyagokat, vagyis nem fog passzolni például az alapozó a gél lakkal, vagy a ragacsosra kötő gél lakkhoz nem szerzünk be fixálót, akkor már itt kudarcra vagyunk ítélve, pedig még el sem kezdtük a gél lakkozást.

Mitől lesz tartós a gél lakk, amitől 2-3 hétig meg se moccan?

Nem elég minőségi lámpát és gél lakkot beszereznünk, ha tartós gél lakkot szeretnénk készíteni otthon. Szükségünk lesz még sok előkészítő eszközre is: bőrvágó olló, bőrfeltoló, bőrkaparó, narancsfa pálca, körömelőkészítő folyadék, zsírtalanító, buffer, reszelő, portalanító kefe, körömápoló olaj… Ha problémás a körmünk, akkor az tovább bonyolítja a dolgot. Ezeket az eszközöket általában nem vagy részben használjuk sima körömlakkozásnál, így a vásárlásnál sokan nem is gondolnak rá, hogy kellenének. 

Ha egy jól összeválogatott, megbízható alap otthoni gél lakk szettet szeretnél vásárolni minden szükséges eszközzel, akkor annak a költsége 40-50.000 Ft között lesz 2021-ben, amiben csupán 1-3 gél lakk színed lesz otthon mindenféle díszítő tartozék nélkül.

Ha biztosra mennél inkább, keresd körmöseinket:

Schummer Alexandra műkörömépítő +36 70 397 7479 vagy kérd visszahívásunkat!

Köröm előkészítése gél lakkozás előtt

Az alapos előkészítés a kulcsa a tartós gél lakknak. Ezt nem hagyhatjuk ki és gyakorlat nélkül mindkét kézre szakszerűen elvégezni nem egyszerű feladat. Kézmosás után a megszárított körmökről el kell távolítani ránőtt bőrdarabokat bőrfeltolóval, bőrkaparóval és bőrvágó ollóval. Ha ezt nem tesszük meg, akkor biztosan rá fogunk lakkozni a gél lakkal, ami így nagyon hamar fel fog válni és hamarabb fog jelentkezni a lenőtt hatás is. 

A körmök formázásáról külön nem írok részletesen, ezt mindenki a saját ízlése szerint el szokta végezni. 

Köröm mattítás és zsírtalanítás

A köröm mattítása vagyis a buffer is ki szokott maradni az otthoni készletből. Ahhoz, hogy a gél lakk jól megtapadjon, a köröm felületét mattítani kell, vagyis nagyon finoman megreszeljük a felső réteget. Ehhez a buffert használjuk: néhány simítással átmegyünk a körmökön és mindig az ujjak irányára merőleges mozdulatokkal, hogy véletlenül se reszeljük el a körmöket. Portalanítás után kezeljük körmöket előkészítő folyadékkal – Nail preppel és primerrel. Zsírtalanító, gombaölő hatás és a tapadást elősegítő hatás miatt van rájuk szükség. Ha mindezekkel megvagyunk kezdődhet a gél lakkozás.

Tudok szépen lakkozni, azonban gél lakkal mégsem megy szépen. Miért?

Ezt a kérdést is gyakran kapom. 🙂 A gél lakknak más az összetétele mint a hagyományos körömlakknak ezért a lakkozást is másképpen kell végezni. A gél lakkból nagyon pici mennyiséget érdemes felvinni első rétegnek és azt eloszlatni a körmön. Ha megfolyik, ráfolyik a bőrre, akkor fel fog válni és nem is lesz szép. Ha egyszerre túl sok anyagot viszel fel, akkor apró légbuborékok jelenhetnek meg benne, ami a lámpázás után is benne marad és szintén nem lesz szép. 

Ha nincs gyakorlatod, akkor ne a körömágytól indítsd az ecsetet, hanem picit lejjebb,és második ecset mozdulattal told felfelé is a gél lakkot ügyelve, hogy a bőr részre ne kerüljön. Egy vékony ecsettel külön is meghúzhatod a körömágy melletti vonalat és fontos, hogy a köröm végén is zárd le a gél lakkal a körömlemezt, így a napi használat során nem fog hamar felkozni. A véletlenül bőrre került gélt távolítsd el óvatosan narancsfa pálcával vagy javító stifttel. A tökéletes fedés érdekében a gél lakkot 2-3 rétegben vidd fel a körömre.

Fontosak a kötési idők is! 

Nem mindegy, hogy melyik réteget hány másodpercig köttetted a lámpában, ami függ attól is, hogy pontosan milyen gél lakkal dolgozol és milyen erősségű a lámpád, így erre egy pontos receptet nem tudok írni.

Ha több lépéses gél lakkot választottál, akkor kell használnod alapozó gélt vagyis base gélt és fedő fényt vagy top gélt is. Ezek áttetsző, víztiszta anyagok, amiket szintén vékonyan kell felvinni. A többlépéses rendszer esetén előfordulhat, hogy a gél lakk vagy a fedő gél ragacsosra kötő típusból van, akkor fixáló folyadékkal átitatott törlővel át kell törölnöd a körmöket, hogy megszabadulj a ragacsos rétegtől a lámpázás után. 

A szép és tartós géllak a részletekben rejlik

Általában pár sikertelen próbálkozás és a buktatók után a megvásárolt otthoni szettek a polcokon porosodnak vagy valamelyik apróhirdetési portálon kötnek ki. 

Kérlek ne érts félre, nem azt szeretném sugallni, hogy a gél lakkozás otthon lehetetlenség, mert természetesen nem az. A szabályokat azonban be kell tartani, hogy elkerüljük a buktatókat. Ha vesszük a fáradtságot a gyakorlásra és utánanézünk az anyagoknak, hogy mi – mikor -mire való, akkor működhet házilag is. 

Azonban azt be kell látnunk, hogy nem fog úgy menni elsőre és másodikra sem, mintha lekapnánk egy hagyományos körömlakkot a polcról. Mindenféle előkészítéssel számíthatsz rá, hogy az első alkalmakra legalább 2-3 órát rá kell szánnod, ami egy gyakorlott műkörmösnél általában 30 perc alatt megvan.  Ha úgy indulsz neki, hogy a korábbi géllakot le is kell oldanod a körmeidről, az extra idő, kellék és feladat, erről egy korábbi blogcikkben már írtam. És lehetséges, hogy az első pár próbálkozás így is kudarc lesz, vagy eszközöket is kell cserélned. 

Sokaknak itt elmegy a kedvük, de ha kitartóan gyakorolsz, akkor annak természetesen meglesz az eredménye. Ha viszont csupán időt szeretnél megtakarítani az otthoni gél lakkozással, akkor erről lebeszélnélek, mert nagy valószínűséggel sokkal időigényesebb és költségesebb lesz, mintha bejelentkeznél egy műkörmöshöz. 

Ha inkább biztosra mennél, akkor sok szeretettel várlak!  Műköröm, manikűr szolgáltatásunkat itt találod.

Debreczeniné Klinkó Réka műkörömépítő: +36 20 420 4566

Végül pár gyakori kérdés, amit kérdezni szoktak az otthoni gél lakkozásról:

Mit csináljak, ha gél lakk után puhák a körmeim?

Érdemes körömerősítővel ápolni a körmeidet a gél lakk eltávolítása után. A gél lakk oldószere erős aceton, ami puhíthatja a körmödet. Ha reszeléssel lett eltávolítva a gél lakk, akkor előfordulhat, hogy túlreszelted a körmödet. Ilyen esetben időre lesz szükség, amíg helyre jön és lenő. 

Miért törik le, válik fel a gél lakk?

Ennek általában a nem-megfelelő előkészítés az oka. Például rálakkoztál a bőr részre, nem használtál zsírtalanítót előzetesen, vagy nem lett lekaparva minden odatapadt bőr. A felpattogást vagy felhólyagosodást, azonban az is okozhatja, ha megfelelő kötési időket nem tartod be a lámpában.

Mit csináljak, ha beszakadt a gél lakkom?

Semmiképpen ne lakkoz rá… Ilyenkor el kell távolítani oldóval vagy reszeléssel. 

Miért ragad a gél lakk?

Léteznek ragacsosra kötő gél lakkok. Ennek az a célja, hogy a rá kerülő következő réteggel összeolvadva jól megkössön. Az utolsó réteg gél lakk lámpázása után az ilyen lakkokat fixálni kell ahhoz, hogy megszabadulj a ragacsos rétegtől.

Szép napot, és jó egészséget kíván a PompArt szépségszalon műkörmös csapata.

Schummer Alexandra műkörömépítő +36 70 397 7479 

Debreczeniné Klinkó Réka műkörömépítő: +36 20 420 4566


Kérd visszahívásunkat időpontfoglaláshoz!

Recepciónkon fogadjuk üzeneted és segítünk az időpontfoglalásban, 2 munkanapon belül visszahívunk a megadott elérhetőségeken. A visszahívást a megadott telefonszámon háromszor kíséreljük meg, ha nem vagy elérhető.